Al bijna twintig jaar geef ik over de hele wereld trainingen voor het Radio Netherlands Training Centre, het RNTC in Hilversum. Ik reisde daarvoor van de Tibetaaanse radiozender Voice of Tibet in Dharamsala in India tot een Masai-community station in noord Tanzania. En ik werd uitgenodigd door de Chinese en Nepalese staatsradio. Veel Afrikaanse landen heb ik als trainer bezocht, meestal bij lokale en kleinschalige community radiostations.
Campagnes met behulp van media
Afgelopen jaren heeft RNTC zijn trainingen toegespitst op Story Telling en Persuasion en helpen we ook campagnes op te zetten. Zo was ik in Zambia om vijftig mensen van het Nationale Landbouw Instituut te helpen om met audioverhalen boeren over te halen om van monocultuur, voornamelijk mais, over te gaan op het verbouwen van meerdere gewassen. Dit om de kleine boer minder kwetsbaar te maken nu het klimaat verandert en droogte de landbouw bedreigt. Mijn specialisaties zijn – naast mensenrechten en democratie – voedselzekerheid en klimaatverandering.
Individuele coaching
Ik begeleid journalisten en correspondenten die naast schrijven radio willen gaan maken. Dat kan in Nederland maar ook op afstand. Zie hieronder de verhalen van twee mensen die ik trainde en coachte, eerst in Nederland en daarna toen ze hun eerste opdrachten voor nationale en internationale media binnen hadden gehaald via internet en skype.
Een dergelijke training kan op maat worden gemaakt en het Nederlandse deel kan met meerdere mensen tegelijk worden gevolgd. Neem gewoon even contact met me op.
Katy Sherriff – Buitenlandverslaggever en vijf jaar correspondent in Sao Paolo, Brazilië
“Jacqueline is mijn belangrijkste journalistieke mentor geweest in de afgelopen jaren- en dat is ze nog steeds! Als beginnend buitenlandverslaggever bij de VPRO hielp zij mij met veel geduld om een duidelijke verhaallijn te bewaken. Wanneer ik weer met uren te veel materiaal terugkwam van een reis en ik vastliep op de montage, wist Jacqueline altijd weer orde in de chaos te scheppen en me te helpen hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Daarnaast weet ze als geen ander hoe je beeldend vertelt en hoe je dat kan oefenen. Bovendien heeft ze naast haar jarenlange buitenlandervaring bij de VPRO inmiddels ook een indrukwekkend freelance klantenbestand opgebouwd en kan ze je bruikbare tips geven als het gaat om goed pitchen.”
Eva de Vries – multimedia journalist in Oost Afrika
“In januari 2017 volgde ik een tweedaagse cursus ‘radio reportages maken’ bij Jacqueline. Tot dat moment focuste ik vooral op tekst en fotografie, maar ik wilde mijn journalistieke pakket graag uitbreiden zodat ik mijn verhalen ‘breder’ kon verkopen. De eerste dag stond in het teken van ‘theorie’ en de tweede dag gingen we aan de slag met het maken van een echte reportage. Jacqueline gaat heel praktisch te werk, laat voorbeelden van zichzelf en andere radiomakers horen en is kritisch en eerlijk – wat ik als erg prettig heb ervaren. Na de cursus kon ik al snel aan de slag met korte reportages voor VPRO Bureau Buitenland en Deutsche Welle. Jacqueline bleef me tijdens het productieproces coachen op afstand, in het begin intensief en daarna steeds minder. Vooral hier heb ik eigenlijk veel van geleerd, omdat ik daadwerkelijk aan een verhaal werkte dat uitgezonden zou worden. Nog steeds heb ik veel aan Jacquelines visie en ervaring, want er is nog genoeg te leren. Wat ik het leukste vind aan radio is de ‘andere manier’ van verhalen maken, denken in geluid, creatief zijn met geluid en tekst en er zo voor zorgen dat een luisteraar helemaal wordt ‘meegevoerd’ in het verhaal. Ik hoop nog veel reportages te kunnen maken!”
AVONTUURLIJKE TRAININGEN VER WEG
Tussen de Masai op de Tanzaniaanse Savanne.
ORS-FM is een zendmast met wat gebouwen eromheen, en er staat een gloednieuwe villa voor hoog bezoek. De Masai hoopten dat er ooit eens een parlementslid zou langskomen, maar nu logeerde er een Nederlandse trainer in de glimmende villa met een in plastic verpakte televisie. Elke avond zaten er twee vrouwen, Rahel en Josephine, op de enorme bank zitten; ze keken niet naar de televisie keken maar naar mij. Na een paar dagen begon Rahel te praten, ze bleek redelijk Engels te kunnen.
Die eerste trainingsdag verwachtte ik – zoals afgesproken – de acht radiomakers van ORS-FM maar het stikhete lokaaltje zat bomvol. Naast oude mse Filippe met zijn lange stok ook vrouwen die babies de borst gaven en jongere mannen die ik tot dan toe nog niet had gezien. Ik vroeg Lukas Kariongi, de manager van ORS-FM, wat hij wilde: of de acht radiomakers een ‘elite-training’ geven of iedereen mee laten doen. Op zijn Afrikaans deed iedereen mee. En zo had mse Philippe voor het eerst een recorder vast, en nam geluid op voor de reportage over Maji, water. Anderen worstelden met een computermuis, deden vox pops of namen stemmen op voor een radiodrama. Een paar jongens van de radio gingen op onderzoek uit en kwamen met een heel goede reportage thuis. Of ze verzamelden oral history verhalen en liedjes bij oude Masaimannen en -vrouwen. Zo was iedereen gelukkig en leerde iedereen iets. We maakten twee magazine-programma’s en een indringende reportage. Applaus!
Onder het motto wat is je meest blikverruimende reiservaring verscheen een verhaal over mij en de Masai (in Kenia en Tanzania) op de VPRO-site, met ook audio fragmenten uit mijn reportage over deze training en het verhaal van Rahel, die net als andere Masaimeisjes besneden werd.