Voor wie onze serie Kwaad Bloed over zes spraakmakende moorden en een mysterieuze verdwijning, een cold case dus, heeft gemist – hier kun je luisteren. We stonden na de lancering eind januari van dit jaar wekenlang op de eerste plaats van de Nederlandse apple podcast hitlijst.
In februari 2021 zaten we op bijna half miljoen (!) unieke luisteraars en meer dan een miljoen plays. Volgens de Crimibox Blog hoort Kwaad Bloed bij de vijf beste True Crime podcasts van Vlaanderen en Nederland! En dit is nog een recente lijst van de Vlaamse Flair waarbij we tussen Somebody Knows Something, Serial, Dirty John en S-town staan!
Hier kun je ze beluisteren.
Een paar recensies:
– In de Varagids was Kwaad Bloed de podcast van de week:
“Achter de afleveringen van Kwaad bloed gaat duidelijk een duizelingwekkende hoeveelheid research schuil. Maris duikt uitgebreid in daders, verdachten en getuigen, en presenteert een karrenvracht aan interviews die de zaken tot leven wekken. Zo duikt de journaliste in de ‘treinmoord’ in Culemborg, waarbij een vrouw om het leven kwam nadat haar echtgenoot – onder het mom van een black-out – hun auto op het spoor zette. Of het verhaal van de moord op een camping, waarbij een 46-jarige vrouw in koelen bloede in een kantine de beheerder door het hoofd schoot. De zaken zijn schokkend, maar het siert Kwaad bloed dat ze niet met de hijgerigheid die het true crime-genre vaak kenmerkt gebracht worden. In plaats daarvan laat Maris betrokkenen aan het woord, die openhartig vertellen over de zaken.”
– De Gelderlander deed een interview met mij:
Maris sprak met een vrouw die haar partner had omgebracht. ,,Niemand wordt als moordenaar geboren zei ze. Waar ging het dan mis? Dat proberen we uit te zoeken. In alle afleveringen tonen we onze zoektocht naar antwoorden op zulke vragen. Ook praten we met deskundigen over de rechtszaken.”
Maris: ,,In een dorp wonen is anders dan in de stad. Ik ben opgegroeid in een klein Brabants dorp. In de stad kies je de mensen met wie je omgaat, veelal zijn het gelijkgestemden. In een dorp ben je onderdeel van de gemeenschap. Als lid van de voetbalclub, van het koor. Iedereen helpt elkaar, maar let ook scherp op elkaar.” Dat platteland herbergt zo zijn gruwelijke geheimen. ,,In mijn streek komen mensen de bloesemtocht fietsen. Ze genieten van prachtige natuur. Dan lijkt moord en doodslag ver weg. Het is hier niet altijd zo vredig als het lijkt.”
– FHM is ook heel lovend over ons project:
“Het is een beetje een mix van een onderzoek van Peter R. de Vries en alsof je naar een spannende thriller luistert. Leuke twist aan de podcast, is dat vier schrijvers het moorddossier in handen krijgen, waar zij hun fantasie op los mogen laten. Op deze manier worden de zaken vanuit verschillende perspectieven bekeken, wat interessante inzichten kan opleveren.”
– Fsom magazine :
Podcast | We doen het tegenwoordig steeds meer en steeds vaker. Luisteren naar podcasts, je kunt het zo gek niet bedenken en er is wel een podcast over te vinden. Recent ben ik helemaal de true-crime podcast ingezogen en die van Kwaad bloed viel mij het meeste op en kan ik jullie zeker aanraden.
Het voorjaar is dan misschien wel begonnen, maar optimaal kunnen we er niet van genieten. We moeten ons houden aan ‘social distancing’ en veel winkels hanteren een deurbeleid, als ze al geopend zijn. Een terrasje pakken zit er niet in, daarom maken we er het beste van. En dat kan thuis natuurlijk prima door er af en toe een toffe podcast bij te pakken.
Vandaag heb ik de podcast van Kwaad Bloed erbij gepakt. Dit is een true crime podcast over vijf zeer spraakmakende moordzaken en een mysterieuze verdwijning die allemaal plaatsvinden op het platteland. Zeer bijzondere zaken if you ask me, and i’m hooked! Gelukkig hebben ze er in totaal 11 podcastst van gemaakt, want er zijn ook nog vier drama podcasts toegevoegd!
De kern van deze serie ligt misschien wel in het volgende. ‘Men kan simpelweg niet accepteren dan iemand geboren wordt en op een bepaald punt in het leven zomaar verdwijnt. Dat kan niemand accepteren.’ Een soort bezwering die om de betreffende persoon heen hangt waarvan we willen weten, moeten weten wat er gebeurd is. Dat is ook de hoofdmotivatie voor de personages en hoofdrolspelers in deze true crime podcast dat is gebaseerd op echte dossiers!
Gerrit en ik in zijn Friese studio
– Tenslotte nog een recensieblog van Teunis Bunt:
Het zijn markante dossiers en Kalsbeek en Maris proberen zo goed mogelijk te begrijpen wat er gebeurd is. Dat betekent dat ze, zo mogelijk, ook met de dader spreken. Sensatie is niet wat ze zoeken. Kalsbeeks stem is sonoor en zijn verbindende teksten zijn aangenaam om naar te horen. De stem van Maris herkende ik uit andere programma’s: een licht accent dat mij meteen vertrouwd aandoet. Alsof daardoor het menselijke benadrukt wordt. Dat is natuurlijk puur subjectief, maar blijkbaar werkt het bij mij zo.
Als luisteraar krijg je een kijkje in de menselijke verhoudingen. Je krijgt ook een beeld van een huwelijk of van een sociale gemeenschap, zoals de vaste bewoners van een camping.
Fotografie: Duco de Vries
Ontwerp logo: Jurriaan Schalken
.